Als het gebruik uit de hand loopt

Wanneer is er sprake van misbruik van drugs?

Bij misbruik kan een kind vaak nog goed zonder een middel, maar misdraagt het zich regelmatig onder invloed van drugs. Bijvoorbeeld door onder invloed aan het verkeer deel te nemen, agressief te zijn of (seksuele) grenzen over te gaan. Soms kunnen gesprekken met je kind en grenzen stellen helpen. Als dat niet lukt is het goed om hulp te zoeken.

Is mijn kind verslaafd?

Verslaving houdt in dat je niet meer wilt gebruiken, maar móet gebruiken. Je bent dus afhankelijk geraakt. Dit is niet altijd makkelijk te zien. Sommige signalen kunnen ook door de puberteit veroorzaakt worden.
Je kunt op de volgende zaken letten:

  • Gedragsveranderingen
    Door een verslaving gaat al je aandacht naar het middel. Je interesse voor andere zaken vermindert. Er is minder aandacht voor school of werk en sociale contacten. Door een verslaving kunnen kinderen zich passiever, depressiever, egoïstischer en/of agressiever gedragen. Dit kan uiteraard ook andere oorzaken hebben.
  • Andere dingen opzij zetten om te kunnen gebruiken
  • Oneerlijk zijn over gebruik
  • Stoppen van gebruik uitstellen.
    Als iemand zegt te willen stoppen, maar dit steeds uitstelt, kan dit een signaal zijn van verslaving.
  • Steeds meer en of vaker gebruiken.
  • Doorgaan met gebruiken ook al nemen nadelen toe.
    Iemand die verslaafd is, blijft vaak doorgaan ondanks het verslechteren van gezondheid of conditie, relaties en prestaties.
  • Geldproblemen

Als je twijfelt kun je ook mensen in je omgeving raadplegen: hebben familie, vrienden of school ook signalen gekregen?

Hoe praat je met je kind over verslaving?

  • Spreek je bezorgdheid uit en vertel je kind wat je aan veranderingen bij hem ziet. Vraag je kind of hij nog wel zonder drugs kan. Heeft hij nog controle?
  • Je kunt ook samen een test doen, bijvoorbeeld op: jellinek.nl/benikverslaafd.
  • Realiseer je dat het een grote stap is voor een kind om toe te geven dat het afhankelijk is geraakt van een drug. Probeer de drempel lager te maken door het kind niet te veroordelen en je hulp aan te bieden.

 

Hulp voor je kind?

Sommige kinderen erkennen zelf dat zij hun gebruik niet meer in de hand hebben. Misschien lukt het je kind om zelf te stoppen. Er zijn ook mogelijkheden om via internet ondersteuning bij het stoppen te krijgen. Vaak is zelf stoppen lastig. Je kunt met je kind praten over professionele hulp.

Ondersteuning bij de situatie

Veel kinderen met een drugsprobleem ontkennen hun probleem. Maar ook al erkent een kind het probleem, dan nog is stoppen vaak een moeizame weg. In beide gevallen is opvoeden een extra zware taak. Daarom kiezen veel ouders voor een vorm van ondersteuning:

  • Je eigen omgeving
    Het kan goed werken om je verhaal te doen bij mensen in je eigen omgeving.
  • De verslavingszorg
    Als je kind wordt behandeld bij een instelling voor verslavingszorg, kun je daar zelf vaak ook ondersteuning krijgen. Dit kan ook als je kind zelf geen hulp wil.
  • Zelfhulporganisaties
    Er bestaat ook hulp door ervaringsdeskundigen. Ze geven informatie en advies en brengen je in contact met andere ouders van kinderen met een verslaving.
    Kijk bij hulp en steun voor je zelfvoor hulp in de buurt.

Wanneer loopt het uit de hand?

Je kunt zeggen dat gebruik uit de hand loopt als een kind een drug misbruikt of er verslaafd aan raakt. Dit kan samengaan, maar dat hoeft niet.